برنامه استراتژیک گروه علوم آزمایشگاهی
برنامه استراتژیک گروه آموزشی علوم آزمایشگاهی
برای سال های 1397 تا 1400
تاریخ تصویب ...
مقدمه:
علوم آزمایشگاهی شاخه ای از علوم پزشکی است که در ارتباط با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و انساج بدن انسان به منظور تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه می باشد. علوم آزمایشگاهی که قبلاً بنام مدیکال تکنولوژی معروف بود، در سال 1976 توسط National redentiating Agency به Medical Laboratory Sciences (MLS) تغییر داده شد. در حال حاضر این رشته در اکثر دانشگاههای جهان با عناوین Medical Laboratory Sciences و یا Clinical Laboratory Sciences شناخته می شود. رشته علوم آزمایشگاهی شاخه ای از علوم پزشکی است که دانش آموختگان آن طی دوره ای، علوم مربوط به تشخیص پزشکی را فرا گرفته تا با بررسی آزمایشگاهی خون، دیگر مایعات و انساج بدن انسان طبق اصول علمی و روش های رایج تحت نظر کارشناسان ارشد و متخصصین مربوطه ، به پزشکان در تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه یاری نمایند. در سال 1346، دانشگاه جندی شاپور اهواز اقدام به پذیرش دانشجو در سه رشته علوم آزمایشگاهی ، رادیولوژی و علوم دارویی نمود.
در سال 1353، در راستای تمرکز فعالیت های پیراپزشکی در یک واحد ، به منظور ایجاد هماهنگی بیشتر و بالا بردن کیفیت آموزشی که از اهداف اولیه دانشگاه بود، این سه رشته در دانشکده علوم بیمارستانی به فعالیبت خود ادامه داد و سپس در سال 1355 با عنوان تکنولوژی پزشکی به محل سابق دانشکده پیراپزشکی منتقل گردید و تا سال 77 در آنجا فعالیت نمود. از سال 78 تا سال 92 گروه علوم آزمایشگاهی در محل فعلی دانشکده پیراپزشکی با پذیرش بیشترین دانشجو نسبت به سایر رشته های دانشکده ، در سطح کاردانی و کارشناسی در دوره های روزانه و شبانه فعالیت داشت. هم اکنون در رشته های کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی و در کارشناسی ارشد هماتولوژی و بیوشیمی بالینی دانشجو می پذیرد. به ترتیب مدیران گروه علوم آزمایشگاهی از بدو تأسیس تا کنون :
آقایان دکتر عبدالامیر فتحیپور - دکتر صادق قدسی- دکتر محمد حسن خادمپور- دکتر محمد طه جلالی - دکتر عبداله رفیعی -خانم زری طحان نژاد - دکتر نجم الدین ساکی-دکتر غلامعباس کایدانی
رسالت رشته (Mission)
رسالت تدوین این برنامه درسی تربیت نیروی انسانی کارشناس در رشته علوم آزمایشگاهی بـر اساس وظایف حرفه ای تعریف شده و معین در جامعه است بطوری که اصول اساسی تعلیم و تربیـت کـه شامل رشد شخصیتی و افزایش قدرت تفکر و شایستگی حرفه ای و ایجـاد مهارتهـای یـادگیری مـداوم را دانش آموختگان برای ارائه خدمات آزمایشگاهی مطلوب در برداشته باشد.
چشم انداز رشته(Vision)
آزمایشگاههای بالینی و بهداشتی در طی چند دهه گذشته از بخش کوچک که با چند دستگاه ساده و روشهای سنتی فیزیک شیمیایی
تبدیل به مراکزی بزرگ با تجهیزات بسیار پیشرفته و شاخه های معتـدد گردیده است . این تغییرات شگرف و سریع کارکنانی را طلب می کند که علاوه بر مجهز بودن به سلاح دانـش روز قادر به استفاده از تجهیـزات و دسـتگاههای پیچیـده الکترونیکـی و کامپیوتری و انجـام روشـهای جدیـد تشخیصی و ملکولی باشند . لذا چشم اندازه بازار کار برای کارشناسان ورزیده و متبحر علوم آزمایشگاهی در حال و آینده در بستر رو به پیشرفت آزمایشگاههای بالینی و بهداشتی و کارنجانجات و شـرکتهای تولیـد و پخش مواد و وسایل آزمایشگاهی بسیار روشن نمایان می باشد.
ارزشها
ماموریت اصلی رشته علوم آزمایشگاهی تربیت افرادی اسـت کـه بتواننـد در آزمایشـگاههای بـالینی بیمارستان ها و آزمایشگاههای مراکز بهداشتی با دانش اختصاصی که آموخته اند و بـا بکـارگیری دسـتگاه های الکترونیکی پیچیده و روشهای معتدد آزمایشات مختلف را روی خون و یا دیگر مایعات و انساج بدن انجام دهند. اطلاعات ونتایج بدست آمده از این آزمایشات پزشک را در تشخیص بیماری روند درمـان و حفـظ سلامت جامعه یاری می دهد . نظر به اینکه این رشته دائماً در حال تغییر و توسعه اسـت, فـارغ التحصـیلان این رشته باید به نحوی آموزش ببینند که دانش و مهارت کافی برای تطبیق خـود بـا تکنولـوژی جدیـد را داشته باشند.
نقاط قوت:
- وجود امکانات فیزیکی مطلوب اعم از آزمایشگاه های تخصصی ( هماتولوژی – میکروب شناسی – بیوشیمی بالینی ....... ) کلاس های درس ، سالن جلسات
- عضویت یکی از اعضاء هیأت علمی گروه در بورد علوم آزمایشگاهی
- تجربیات و موقعیت های علمی بالا اعضاء گروه علوم آزمایشگاهی
- وجود تعهد و مسئولیت پذیری در اعضاء گروه
نقاط ضعف:
- کمبود نیروی کارشناسی و تدارکاتی در آزمایشگاه های گروه
- تعداد کم اعضاء هیأت علمی گروه
فرصتها:
- نگرش مثبت مسئولین دانشگاه و دانشکده به رشته علوم آزمایشگاهی
- امکان ایجاد زمینه فعالیت به اعضاء گروه علوم آزمایشگاهی
- امکان فعالیت در مراکز تحقیقاتی در کلیه واحدهای دانشگاه
تهدیدها:
- تراکم و تداخل وظایف اعضاء هیأت علمی گروه آموزشی علوم آزمایشگاهی
- جذب اندک دانشجویان کارشناسی ارشد رشته هماتولوژی و بیوشیمی بالینی
اهداف کلی (Goals):
G1: تربیت نیروهای متخصص در رشته علوم آزمایشگاهی
G2: انجام پژوهش و تحقیقات در شاخه های مختلف علوم آزمایشگاهی ( هماتولوژی - بیوشیمی بالینی - ....... )
G3: ارتقاء وضعیت گروه
اهداف اختصاصی (Objectives):
G1O1: تربیت نیروی انسانی مورد نیاز جامعه
G1O2: ایجاد دوره های تحصیلات تکمیلی ( کارشناسی ارشد و Ph.D)
G1O3: ارتقاء مستمر و رضایت مندی اعضاء هیأت علمی
G1O4: متحول نمودن چارت سازمانی گروه علوم آزمایشگاهی
G2O1: ارتقاء کیفیت آموزشی و پژوهشی
G2O2: ایجاد فضای پژوهشی مورد نیاز گروه علوم آزمایشگاهی
G2O3: تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز گروه
G2O4: افزایش رضایت مندی اعضاء گروه
G2O5: جذب و استخدام افراد متخصص جهت انجام پژوهش در گروه
G3O1: مستقل شدن گروه علوم آزمایشگاهی در پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد و Ph.D
G3O2: جذب اعضاء هیأت علمی متخصص در رشته های باکتری شناسی و هماتولوژی و بیوشیمی بالینی
G3O3: جذب کارشناسان متخصص علوم آزمایشگاهی در گروه
G3O4: ارتقاء مرتبه اعضاء هیأت علمی گروه
G3O5: فضاهای آموزشی و آزمایشگاهی مورد نیاز گروه
انتخاب حالت کور رنگی
سرخ کوری سبز کوری آبی کوری سرخ دشوار بینی سبز دشوار بینی آبی دشوار بینی تک رنگ بینی تک رنگ بینی مخروطیتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله بین کلمات:
تغییر فاصله بین خطوط:
تغییر نوع موس:
تغییر نوع موس:
تغییر رنگ ها:
رنگ اصلی:
رنگ دوم:
رنگ سوم: