رشته های تحصیلی گروه تغذیه

معرفی رشته تغذیه

رشته علوم تغذیه شاخه ای از علوم پزشکی است که در جهت بهبود سلامت فرد و جامعه با هدف دستیابی به توسعه پایدار و در نظام غذا و تغذیه گام برمی دارد.

این رشته به اصول علم تغذیه، ارزش گذاری مواد غذایی، نحوه تغذیه مناسب برای حفظ سلامت بدن در سنین و دوره های مختلف (بارداری و شیردهی) و رژیم درمانی در بیماری های مختلف (انواع سرطان ها، بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سایر بیماری های مزمن) می‌پردازد. بنابراین هدف آن پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با تغذیه و کمک به درمان آن‌ها از طریق ارائه رژیم‌های غذایی مناسب می‌باشد.

 

 بازار کار رشته تغذیه

 دانش آموختگان رشته علوم تغذیه در زمینه پیشگیری از بیماری‌ها در مراکز بهداشتی، در زمینه کمک به درمان بیماران از طریق رژیم درمانی در بیمارستان‌ها و در زمینه های آموزشی، پژوهشی، ارائه خدمات مشاوره ای به فرد و جامعه و مشارکت در برنامه های کشوری در نظام غذا و تغذیه می توانند فعالیت نمایند.

 

این رشته معادل رشته Nutritional Sciences یا Human Nutrition در دانشگاه های خارج از کشور می باشد. برخی شاخه های جدید این رشته در خارج و داخل کشور عبارتند از: اپیدمیولوژی تغذیه، سیاست ها و برنامه های غذایی و تغذیه، ارتباطات تغذیه و رفتار، تغذیه سلولی و ملکولی، جمعیت، غذا و محیط زیست، تغذیه در ورزشکاران، تغذیه در بحران، تغذیه بالینی

 

مقاطع تحصیلی رشته تغذیه:

مقاطع تحصیلی رشته تغذیه شامل مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری (Ph.D) می باشد.

 

 

معرفی کارشناسی ارشد رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی   

اولین دوره پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی توسط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1388 انجام گرفته است. کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، جهت جلوگیری از ابتلای انسان به بیماری ها و حفظ محیط از نظر آلودگی مورد توجه قرار می گیرد.

 

زمینه های فعالیت در بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی   

برای داشتن مواد غذایی سالم و کاهش عوارض متعدد آن، کارشناسان ارشد این رشته لازم است در جهت حفظ و ارتقای سلامت جامعه، با توانمندی های زیر در زمینه های فعالیت در بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی آشنا شوند و آن ها را به کار گیرند.

 

آلودگی های مواد غذایی

ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی

افزودنی های مجاز شامل نگهدارنده ها، طعم دهنده ها، بافت دهنده ها، رنگ ها و شیرین کننده ها

شناسایی سموم و مسمومیت ها  

 

بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی  

بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی بسیار مناسب است. دانش آموختگان ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی می توانند در سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد کشاورزی (سازمان دامپزشکی کشور- شیلات)، کارخانجات و مراکز تولید مواد غذایی، آزمایشگاه های مواد غذایی دولتی و خصوصی، مراکز تحقیقاتی مواد غذایی مشغول به کار شوند. همچنین می توانند نقش های آموزشی- مشاوره ای، پژوهشی، اجرایی و مدیریتی را در جامعه ایفا کنند. به طورکلی می توان گفت با توجه به جدید بودن این رشته، دامنه بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی بسیار گسترده است. داوطلبان ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی اگر با علاقه وارد این رشته بشوند موفقیت های بی شماری را در این زمینه کسب می نمایند. علاوه بر این به دلیل اهمیت این رشته در جامعه، داوطلبان به ادامه تحصیل در خارج از کشور هم می توانند بسیار امیدوار باشند.   

 

عوامل تهدید کننده سلامت محصولات غذایی و الویت های پژوهشی این رشته  

  بررسی افزایش آلاینده های میکروبی و شیمیایی در محیط زیست

بررسی  استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی

 ارزیابی و پایش سموم دفع آفات نباتی در محصولات غذایی

سنجش میزان  استفاده بی رویه داروها جهت افزایش تولید محصولات دام و طیور

نقش الودگی  دفع غیر بهداشتی پسماندها و فاضلاب های صنعتی و در نتیجه آلودگی خاک به سموم شیمیایی و فلزات سنگین

عوامل بالا سبب می شود که سلامت محصولات غذایی اعم از گیاهی یا حیوانی مورد تهدید قرار گیرند. بنابراین نظارت علمی بر فرآیند تولید تا مصرف مواد غذایی از ضروریات است.